Monday, March 27, 2006
μικρά ή μεγάλα καθημερινά ...
Δεν ξέρω πόσες φορές το έχω γράψει, αλλά όταν πρόκειται για τηλεόραση, ψηφίζω "δαγκωτό" BBC (και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτώ μπροστά σε κάτοικο του νησιού, ΠΟΤΕ). Το BBC απλά ξέρει να κάνει τηλεόραση –τελεία. Στο BBC βλέπεις αστυνομικό ρεπορτάζ, σου λένε τον δολοφόνο και πάλι σε καταφέρνουν να παρακολουθήσεις την ιστορία με σηκωμένη τρίχα ΚΑΙ σε τρομάζουν στο τέλος!

Τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον μου τράβηξε μία σειρά από ρεπορτάζ για αγοροπωλησίες σπιτιών ... όχι σαν το Retreat (προσωρινό nick), το σπίτι που αγόρασε ο κουμπάρος με δάνειο, ούτε καν σαν την μέση έπαυλη του βιομήχανου κύριου τάδε ... Απο τα άάάάάλλα, αυτά που ο αρχικός τους προϋπολογισμός, οι ... 4x τοίχοι, κοστίζουν πάνω από 10 εκατομμύρια μάρκες (το νόμισμα του νησιού). Η σειρά απίστευτα ενδιαφέρουσα, κάθε επεισόδιο με διαφορετικό επίκεντρο, κάθε επεισόδιο σε διαφορετική μητρόπολη (αυτές είναι τα ακριβα "σπίτια", βίλα στον Μαυρίκιο έχει και ο βιομήχανος κύριος τάδε). Μόσχα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Τόκυο ... Αν ποτέ δείτε το επεισόδιο της Μόσχας θα καταλάβετε τι εννοώ ... Η παρακμή σε όλο της το μεγαλείο, μαύρη αγορά, μαύρο χρήμα, μαύρο γούστο ... Ξέφυγα, αλλού θέλω (μάλλον) να καταληξω!
Σήμερα είδα το επεισόδιο της Νέας Υόρκης. Και μέσα από την ιστορία των "σπιτιών", των αγορών που εξασφαλίζουν περισσότερο από ένα –υπερπολυτελη- χώρο, του χώρου που δεν είναι home αλλά statement, ξεδιπλώθηκε και ο αγώνας, ο μαραθώνιος των μεσιτών για επιτυχημένες πωλήσεις, για επιτυχημένες παρουσιάσεις, για ανέβασμα των μετοχών τους μέσα από το ανέβασμα της τελικής τιμής, όχι για να κερδίσουν το παχυλό παντεσπάνι τους αλλά για να κερδίσουν το προνόμιο να τους εμπιστευτεί ο επόμενος υπερβιομήχανος μαύρου χρήματος το σπίτι(understatement)-status που πουλά γιατί βαρέθηκε και που με την σειρά του, αν αγωνιστούν σκληρά θα ξαναανεβάσει τις μετοχές τους, θα τους ξαναφέρει στο χώρο των ισχυρών και των μεγάλων, θα τους δώσει "δύναμη", θα τους βάλει στο παιχνίδι, μέχρι το τέλος του, μέχρι να ξαναρχίσουν τον κύκλο από την αρχή. [Μικρή παρένθεση, αν έχετε ξαναδιαβάσει μεγαλύτερη πρόταση από την προηγούμενη στην blogόσφαιρα, να μου το πείτε παρακαλώ, ταπ ταπ ταπ]. Να σημειώσω εδώ ότι μία τέτοια πώληση δεσμεύει τον μεσίτη για πολύ σεβαστό διάστημα και το τελικό κέρδος δεν αναλογεί οικονομικά στην προσπάθεια. Άγχος, marketing, networking, κόλπα θεμιτά και μη. Αγώνας, πραγματικός αγώνας δρόμου και σκέψης, άνθρωποι πανέξυπνοι να ιδρώνουν για την διατύπωση της περιγραφής της ντουλάπας νούμερο 322 – και όλα αυτά γιατί; Virtual δύναμη -ξανά. Όπως την είδαμε σε ένα άλλο επίπεδο, σε πρόσφατο άρθρο του Alombar, και όπως την βλέπουμε καθημερινά στον χώρο της δουλειάς μας ή ακόμα και στον κοινωνικό μας χώρο. Οι κοντινές μας περιπτώσεις δεν είναι το ίδιο "εξωτικές", δεν συμβαίνουν στους ίδιους εξεζητημένους χώρους, ούτε καν σε αυτό το επίπεδο (δύναμης, χρήματος, κέρδους) και –φυσικά- δεν έχουν τις ίδιες απολαβές. Έχουν όμως τους ίδιους κανόνες: Τους κανόνες ενός παιχνιδιού που κινείται στο όριο που χωρίζει την ηθική από το ανήθικο, χωρίς άλλο στοχο από αυτόν της ικανοποίησης του προσωπικού εγωισμού, της δύναμης που κρατάει ένα δευτερόλεπτο ή -και μόνο- της χαράς του παιχνιδιού ... Ιστορίες χωρίς νόημα ή ανθρώπινη φύση; Ιστορίες που τονίζονται στα εξεζητημένα επίπεδα, καθημερινές όμως!
posted by KV @ 11:41 pm  
10 Comments:
  • At 3/28/2006 08:21:00 am, Blogger Markos said…

    Σκέψεις
    1.Υπάρχουν πολλοί "κόσμοι" και ο καθένας έχει τη δική του δομή και τις δικές του ομορφιές. Αυτός ο "νέος κόσμος" της "νέας τάξης πραγμάτων", που δεν είναι και πολύ νέος έχει πολλά κακά.
    Έχει όμως και καλά. Μεταξύ αυτών, απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις. Ζητούμενο βέβαια είναι αν αυτή η απελευθέρωση ωφελεί ή βλάπτει.

    2.Ευτυχώς και εδώ υπάρχουν εκπομπές διαμάντια, αλλά όπως όλα τα διαμάντια είναι πεταμένα στις λάσπες, μια και οι πολλοί αρέσκονται στη λάσπη.

    3.Αν είναι κανείς μπροστά στην τηλεόραση, άντε να είναι συνεπής με τα deadlines. Άσε που η γνωστή σταθερά, συαθεροποιείται έτι περσσότερον :-))))
    Καλημέρα
    Με τον ανοιξιάτικο ήλιο να με εμποδίζει ακόμα και να γράφω !!

     
  • At 3/28/2006 08:56:00 am, Blogger KV said…

    Μάρκο μου Καλημέρα (αγγουροξυπνημένη)!

    1. Συμφωνώ απόλυτα στο ότι το βασικό καλό του όχι και τόσο νέου κόσμου ή παιχνιδιού, είναι η δημιουργία (παλιά όσο ... οι πυραμίδες! δεν ξέρω αν είναι μόνο απευλευθέρωση όμως! Σίγουρα και αυτό!)
    2. Λάσπη/λάσπα; (παντού το ίδιο είναι)
    3. μμμμμμμμμ ... ναι ... αλλά πότε-πότε χρειάζεται ΚΑΙ αυτό!

    Καλημέρα από μια πόλη βροχερή σήμερα !

     
  • At 3/28/2006 09:25:00 am, Blogger alombar42 said…

    Στην αρχή είναι η γλύκα της δύναμης. Μετά είναι η αδυναμία να πεις "στοπ" και η πλεονεξία. Στο τέλος γίνεται παιχνίδι, αν φτάσει κανείς εδώ, αφού σε αυτό το σημείο έχεις ξεφύγει τελείως.

    Θα μου κάνεις δώρο ένα φτωχικό πύργο, αν σου μάθω όλα τα κόλπα της εξουσίας;

    (ο πλούσιος μπαμπάς θα έλεγε ναι)

    Καλημέρα κι ευχαριστώ :)

     
  • At 3/28/2006 09:25:00 am, Blogger alombar42 said…

    This comment has been removed by a blog administrator.

     
  • At 3/28/2006 09:25:00 am, Blogger alombar42 said…

    This comment has been removed by a blog administrator.

     
  • At 3/28/2006 10:48:00 am, Blogger Unknown said…

    Κι εδώ σκάει μύτη ένας Darthiir από την γωνία, κρατώντας ένα φανάρι και ρωτώντας: Μήπως είδατε πουθενά έναν άνθρωπο;

    Ψάχνω έναν άνθρωπο, μήπως μπορείτε να μου πείτε πού θα τον βρώ;

     
  • At 3/28/2006 03:40:00 pm, Blogger KV said…

    @ Αlombar, σαν ημι-επαγγελματίας παίκτης (που αναγκαστικά είμαι, όπως αρκετοί από εμάς στο επίπεδο και την ειδικότητά του ο καθένας) δεν νομίζω ότι είναι η πλεονεξία ή η δύναμη που σε κρατάνε το παιχνίδι. Πιστεύω ότι οι παίκτες που φτάνουν στις ... τελευταίες πίστες, ξέρουν ότι η δύναμη υπάρχει μόνο όσο παίζεις το παιχνίδι και μόνο στα πλαίσια του παιχνιδιού (όχι στο σουπερμάρκετ πχ) και η συγκεκριμένη δύναμη είναι συνήθως virtual. Είναι ο εθισμός για το ίδιο το παιχνίδι που το κρατάει ζωντανό ...

    Αν μου μάθεις τα κόλπα της εξουσίας, και εκτός από δυνατή (όχι virtually) γίνω και ζάμπλουτη, θα σου πάρω φυσικά και ένα πύργο, μέχρι που θα σου βάλω και μενιρ στην είσοδο (δείγμα πολυτέλειας και ισχύος!)!!!

    @Darth ,ψάχνεις κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο, ή να μαζέψω έναν από τον δρόμο;;;;;;

     
  • At 3/28/2006 10:39:00 pm, Blogger Unknown said…

    Βρήκες άνθρωπο βρε θηρίο;;;;

     
  • At 3/28/2006 10:58:00 pm, Blogger KV said…

    @ ναι αλλά περίμενε, περίμενε .. έφυγε !

     
  • At 3/30/2006 12:08:00 pm, Blogger alombar42 said…

    KVίτσα, και η ζωή ένα παιχνίδι είναι. Και στη ζωή η δύναμη virtual είναι (αλλιώς κάποιοι θα ζούσαν 1000 χρόνια). Οι ομοιότητες είναι πολύ περισσότερες από όσες φαίνονται σε πρώτη ματιά :)

     
Post a Comment
<< Home
 

Ο καιρός σήμερα :

Bobby McFerrin Robbin Williams - Something stupid



"'Οσο είσαι στην διαδικασία επιλογής τα πάντα είναι πολυχρωματικά. Αλλά δεν χρειάζεται να έχεις 1,7 εκατομύρια χρώματα (overanalyzing) και τα 7 της ίριδας αρκούν! Μόλις όμως πάρεις την απόφαση τα πάντα γίνονται άσπρο-μαύρο. Άσπρο η απόφασή σου, μαύρο όλα τ' άλλα ... ."

Darthiir the Abban

"... σαν να ειναι το παραπονο καϊμάκι απο μια πατριδα."

Orelia

"Life... is like a grapefruit. It's orange and squishy, and has a few pips in it, and some folks have half a one for breakfast."

Douglas Adams

"All that we see or seem

is but a dream within a dream"

Edgar Allen Poe

"Was it love, or was it the idea of being in love?"

Pink Floyd

"Experience is the name every one gives to their mistakes."

Oscar Wilde

"Science, my lad, is made up of mistakes, but they are mistakes which it is useful to make, because they lead little by little to the truth.

"Journey to the Center of the Earth, Jules Verne

 
Cooked enough to be firm but not soft ...
About Me

Name: KV
Home:
About Me:
See my complete profile
Shoutbox

Να θυμάμαι ...
... να ελέγχω το hotmail μου...
Take a look
Μα ΤΙ σκεφτόμουν ;;;
Archives
Links
Template by

Free Blogger Templates

BLOGGER

Locations of visitors to this page



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from kv_aldente. Make your own badge here.